7a mostra "El comerç i les escoles"

El proper 14 d’abril de 2015 s’inaugura l’exposició dedicada a mostrar els resultats del programa “El Comerç i les Escoles” al llarg del curs escolar 2014-2015, i que fins el 24 d’abril es podrà visitar a la biblioteca El Clot-Josep Benet (edifici Disseny Hub Barcelona). Posteriorment serà itinerant pels districtes de la ciutat.

En l’exposició podreu trobar els treballs realitzats de les activitats desenvolupades: premi “Punt de llibre 2015”, de les visites guiades a comerços de la ciutat i dels tallers sobre consum responsable.

El programa educatiu El Comerç i les Escoles, enguany ha registrat un balanç rècord, amb un total de 6.640 alumnes, 76 centres educatius i 46 comerços participants, les xifres més altes des de la seva creació l’any 2006.  

Més de 200 visites guiades al comerç de barri

El programa El Comerç i les Escoles, impulsat per la Direcció de Comerç i Consum amb la col·laboració de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, té com a finalitat aprofundir en el coneixement de l’entorn cultural, social i històric entre l’alumnat, mitjançant el comerç de barri.

Un dels instruments més útils per aconseguir aquest objectiu són les visites guiades a comerços de la ciutat. Aquesta iniciativa, que en quatre anys ha multiplicat per 12 el nombre de comerços participants, ha permès que 5.042 alumnes de 65 centres educatius descobreixin, a través de 233 visites guiades, el dia a dia de 46 botigues innovadores i botigues tradicionals, botigues de qualitat i d’excel·lència, botigues amb ànima.

Punts de llibre personalitzats

El Comerç i les Escoles també impulsa el coneixement del comerç de barri a través dels Premis Punts de Llibre. Amb aquesta activitat es pretén estimular la creativitat de l’alumnat mitjançant el llenguatge plàstic i plasmar la visió que aquests escolars tenen del comerç de barri.

Enguany han participat en aquest apartat del programa 42 centre educatius i 3.761 alumnes. D’aquest total, un jurat format per representants del món del comerç, l’educació, el disseny i per responsables del programa ha triat els 12 millors en base a criteris com la creativitat, la tècnica plàstica emprada i l’adequació al concepte proposat: el comerç de la ciutat.

Aquests dibuixos, que formaran part de l’exposició juntament amb els 19 finalistes, es convertiran en 500.000 punts de llibre que es repartiran per tota la ciutat en motiu de la propera Diada de Sant Jordi.

Aposta per un consum responsable

Educar en un consum crític i responsable és una altre objectiu del programa. Per això, per segon any consecutiu, s’han organitzat durant el mes de novembre dos tallers sobre consum responsable - Necessito el que compro i La Publicitat a la Xarxa - on els nois i noies han après a ser consumidors més responsables, actius i crítics. Aquesta iniciativa ha comptat amb la participació de 19 centres educatius i més de 1.000 alumnes (212 més que l’any passat).

Un comerç implicat amb la societat

El programa El Comerç i les Escoles és un exemple de la voluntat social i cohesionadora del comerç que, a través de diferents iniciatives i projectes i en estreta col·laboració amb el consistori, vol reforçar els seus vincles amb la ciutadania, especialment amb els col·lectius més vulnerables, com la gent gran i els nens.

Per això, El Comerç i les Escoles col·labora també amb Els poemes que ens apropen, una activitat promoguda per Casa Àsia. Aquest projecte es basa en la cooperació i intercanvi de poemes entre els centres educatius i els comerços del barri de Sant Antoni. Aquesta iniciativa fomenta el contacte i la relació entre l’alumnat dels centres educatius, les entitats, els comerços i les associacions del barri.

Altres iniciatives dels comerciants en aquest sentit són els Camins Escolars, on hi participen  1.150 botigues amigues i entitats, el projecte d’acció comunitària Radars, que compta ja amb 324 radars comercials,  la Guia de Comerç Jove o la iniciativa Un comerç, Una cadira per a la gent gran.

L’objectiu compartit del comerç i l’administració és impulsar el model comercial de proximitat propi de Barcelona, que enriqueix l’entorn urbà, però que també fa més humana la ciutat a través de l’atenció i l’acompanyament  a les persones que la conformen.